Shiitake grybai yra valgomųjų grybų rūšis, kilusi iš Rytų Azijos. Paprastai jie auginami ant rąstų arba medžių kelmų ir turi nuo rausvai rudos iki juodos spalvos kepurėlę. Stiebas baltas arba gelsvas, o minkštimas baltas. Šitake grybai yra sodraus, umami skonio ir dažniausiai naudojami Azijos virtuvėje. Atrinkome jums 10 naudingųjų Shiitake grybų savybių.
Shitake grybai yra puikus antioksidantų ir polifenolių šaltinis.
Shitake grybai yra puikus antioksidantų ir polifenolių šaltinis, nes jie yra grybų rūšis. Yra žinoma, kad grybuose gausu antioksidantų ir polifenolių, kurie, kaip manoma, apsaugo nuo ląstelių pažeidimo ir ligų.
Juose yra daug įvairių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą D, kalį ir seleną.
Vitaminai ir mineralai yra būtinos maistinės medžiagos, kurios atlieka svarbų vaidmenį organizme. Pavyzdžiui, vitaminas D svarbus kaulų sveikatai, kalis – kraujospūdžio reguliavimui, o selenas – skydliaukės veiklai.
Shitake grybai yra geras baltymų ir skaidulų šaltinis.
Baltymai ir skaidulos yra būtinos maistinės medžiagos, kurios teikia įvairią naudą sveikatai. Baltymai yra būtini audinių augimui ir taisymui, jie padeda organizmui gaminti hormonus ir fermentus. Skaidulos yra svarbios virškinimui ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Skaidulos taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir gali sumažinti širdies ligų riziką.
Jie gali padėti sustiprinti imuninę sistemą.
Shiitake grybai yra natūralus junginių, galinčių padėti sustiprinti imuninę sistemą, šaltinis. Šiuose grybuose yra junginio, vadinamo lentinanu, kuris, kaip įrodyta, stimuliuoja imuninę sistemą. Be to, šitake grybuose yra kitų junginių, kurie gali padėti kovoti su infekcijomis.
Shitake grybai turi priešuždegiminių savybių.
Shitake grybai turi priešuždegiminių savybių, nes juose yra lentinano. Lentinanas yra priešuždegiminis junginys, kuris padeda sumažinti patinimą ir uždegimą.
Jie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.
Some plant sterols and stanols are known to help lower cholesterol levels by blocking the absorption of cholesterol in the gut.
Shitake grybai gali padėti apsisaugoti nuo tam tikrų vėžio rūšių.
Manoma, kad šitake grybai padeda apsisaugoti nuo tam tikrų vėžio rūšių, nes juose yra junginio, vadinamo lentinanu. Manoma, kad lentinanas stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis.
Jie gali padėti pagerinti pažinimo funkciją.
Shitake grybai padeda pagerinti pažinimo funkciją, aprūpindami organizmą natūraliu ergothioneino šaltiniu, kuris yra galingas antioksidantas. Įrodyta, kad ergotioninas apsaugo ląsteles nuo pažeidimų ir padeda atkurti bei regeneruoti ląsteles.
Shitake grybai turi senėjimą stabdančių savybių.
Shitake grybai turi senėjimą stabdančių savybių, nes juose gausu antioksidantų ir polisacharidų. Šie junginiai padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir padeda atstatyti bei regeneruoti audinius.f
Jie skanūs ir gali būti dedami į daugybę skirtingų receptų.
Shitake grybai yra skanūs, nes turi sodrų, pikantišką skonį, kuris gali pagerinti daugybę skirtingų receptų. Jų galima dėti į sriubas, troškinius, troškinius ir net makaronų patiekalus. Dėl sočios tekstūros ir umami skonio jie puikiai tinka bet kokiam patiekalui be mėsos.
Yra daug dalykų, kuriuos galite padaryti su šitake grybais, įskaitant:
-Patroškinkite juos ir naudokite kaip kepsnio ar kito baltymo užpilą
Supjaustykite juos ir sudėkite į salotas
-smulkiai supjaustykite ir naudokite kaip picos užpilą
kepkite juos ant grotelių
-išvirkite šitake grybų sriubą